21 februari 2023

Gelaagd glas? Ook voor mijn project?

Alles wat je ooit wilde weten over gelaagd glas

Je hebt vast al vaak horen vertellen over gelaagd glas.  Of was het nu veiligheidsglas of gehard glas of...  We snappen het, je bent het even kwijt.  

Daarom vatten we hier graag nog even samen wat er nu juist bedoeld wordt met gelaagd glas of veiligheidsglas en op welke manier jij daar rekening mee moet houden of voordeel uit kan halen.

De fysieke kenmerken van gelaagd glas

opbouw van gelaagd glas

Gelaagd glas - opbouw


Gelaagd glas is niets meer of niets minder dan een glasblad dat bestaat uit twee glasplaten die onder hoge druk (en temperatuur) aan elkaar verbonden worden door middel van één of meerdere folies, namelijk de PVB-folie.  Deze polyvinyl butyral folie bepaalt de eigenschappen die het glas als gevolg van deze samensmelting krijgt.

Hoe kan je gelaagd glas herkennen:

Puur op het zicht kan je het verschil met normaal glas niet zien.  In de benaming kan je het herkennen aan bijvoorbeeld de volgende beschrijvingen: 33.1, 33.2, 44.2,... Hoe moet je dit nu interpreteren?  

De 33.2 staat bijvoorbeeld voor 2 glasplaten van 3mm die met elkaar verlijmd zijn door middel van 2 folies.  44.2 betekent dan dat het twee glasplaten zijn van 4mm met 2 folies enz.  Het zijn die folies die ervoor zorgen dat het gelaagd glas in de categorie veiligheidsglas valt, doordat de scherven hieraan blijven kleven.

Folder downloaden van gelaagd glas?


Het belangrijkste doel van gelaagd glas

Bij een eventuele glasbreuk blijven de scherven dus kleven aan de PVB-folie.  Hierdoor valt de glasplaat niet in scherven uiteen en kan men zich dus niet verwonden aan de glasscherven.  Dit is dan ook ineens het belangrijkste doel: bescherming bieden.

Het verschil met gehard glas is het volgende: dit glas "verbrokkelt" als het ware in hele kleine stukjes.  Hierdoor is er quasi geen gevaar om je te verwonden aan de scherven.

Gelaagd glas: inbraakwerend en beschermend

Gelaagd glas: inbraakwerend en beschermend

Wanneer gelaagd glas

Gelaagd glas of veiligheidsglas is verplicht wanneer er een risico is op doorval van personen.  Dit is heel specifiek vastgelegd in de zogenaamde glasnorm NBN S23-002.  Deze bepaalt de vereisten voor veiligheidsbeglazing die personen moet beschermen en definieert de te gebruiken glastypes.  

In principe wordt ervan uitgegaan dat elk glasoppervlak dat start op minder dan 90cm van het vloerniveau, verplicht gelaagd is aan de binnenzijde van de woning.  Indien deze ramen en deuren grenzen aan een menselijke activiteitszone -zoals een voetpad - moet ook aan de buitenzijde gelaagd glas worden voorzien. 

Weet wel dat de glasnorm geen wet is, maar een norm en deze wordt bijgevolg dus niet wettelijk afgedwongen.

Bij Wintek zullen we de klant er altijd op wijzen alvorens we zijn ramen bestellen bij Profel, maar de eindverantwoordelijkheid ligt wel degelijk bij de klant.


gelaagd glas: opbouw met folie tussen de glasbladengelaagd glas: opbouw met folie tussen de glasbladen

Bijkomende eigenschappen van gelaagd glas

Gelaagd glas heeft, buiten zijn beschermende functie, nog enkele leuke extra's te bieden:

Gelaagd glas is inbraakwerend 

De glasplaten blijven kleven op de folie en de folie is quasi onverwoestbaar of ondoordringbaar.

Gelaagd glas is UV-bestendig 

De PVB-folie is een uitstekende UV-filter.  Hierdoor hebben meubels, kledij, behangpapier geen last van kleuren die afbleken door het zonlicht

Gelaagd glas is geluidsisolerend

De PVB-folie biedt standaard al een supergoede geluidsisolatie.  Indien er heel zware vereisten zijn qua geluidsisolatie, kan deze folie bij Profel zelfs specifiek aangepast worden hiervoor en spreken we van akoestisch gelaagd glas.

Prijs van gelaagd glas

Heel kort (en dus ook te simpel) samengevat: de meerprijs voor gelaagd glas van Profel bedraagt ongeveer €50/m² glas.  

Je ziet, het is niet altijd even simpel om te beslissen of je gelaagd glas moet of wil nemen.  De technische specificaties van onze glasbladen kan je alvast nalezen in deze folder.

Twijfel je wat je moet doen met je project, contacteer dan één van onze verkopers om het samen met hen te bespreken in een vrijblijvend gesprek:



wintek reviews

Bij Wintek staan onze klanten centraal, en we begrijpen dat jouw tevredenheid de sleutel is tot ons succes. We streven ernaar streven om altijd de hoogste kwaliteit en service te bieden. Ondanks dit, kan je over ons een aantal slechte Wintek reviews terugvinden. We erkennen dat er in het verleden momenten zijn geweest waarop we niet altijd aan de verwachtingen van de klant en onszelf hebben voldaan. Hoe dit komt, lees je in deze blogpost.

18 juni 2024

Fijne raamprofielen

Met trots presenteren we het superslanke gamma van Profel, fijne raamprofielen ontworpen voor zowel hun functionele als esthetische waarde. Dit gamma, bestaande uit de profielen Finolo, Primolo, Stratolo en Inviso, biedt tal van voordelen die we graag met je willen delen.

26 juli 2024

Trends ramen en deuren

We moeten je niet vertellen dat er een hoop uitdagingen klaarstaan voor iedereen in 2023. Het leven dat alsmaar duurder wordt, noodzaakt ons allemaal tot het maken van goed doordachte keuzes, zeker als het op je woning ...

1 januari 2023

keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x